Skip to main content
ProQuest LogoProQuest LibGuides homeProQuest LibGuides homeAbout your ProQuest LibGuides CreatorsSee our listing of webinarsUsing or Re-using our guidesImage Map

Materiały Szkoleniowe ProQuest: Konsorcjum ICM

Skontaktuj się z przedstawicielem firmy ProQuest

Aby umówić się na spotkanie i porozmawiać o prezentowanych zasobach, prosimy o kontakt z Opiekunem Klienta w ProQuest, Urszulą Sasimowicz

Zakres i zasady udostępniania zasobów licencyjnych Wirtualnej Biblioteki Nauki w roku 2016 oraz plan na rok 2017

Health Research Premium Collection

 

Centralny dostęp do najobszerniejszego zbioru zasobów z wiedzy medycznej

Health Research Premium Collection to idealne rozwiązanie dla bibliotek, których czytelnicy potrzebują treści naukowych i badawczych z obszaru nauk o zdrowiu, medycyny i powiązanych dziedzin. Dzięki oferowanym przez nas treściom, bibliotekarze specjalizujący się w medycynie i nauce o zdrowiu są w stanie spełniać potrzeby naukowe licznych odbiorców. Są one dostępne w ramach wsparcia badań klinicznych, jak i też w formie multimedialnych pomocy medycznych dla instytucji akademickich, dzięki którym studenci mogą łatwiej powiązać teorię z praktyką.

Health Research Premium Collection jest odpowiedzią na potrzeby szerokiego spektrum użytkowników jako najbardziej obszerny zbiór czasopism z dziedziny opieki zdrowotnej, zasobów wiedzy opartej na dowodach, a także pełnotekstowych prac dyplomowych. Stanowi źródło gwarantujące abonentom najobszerniejsze zestawienie treści z dziedzin nauki o zdrowiu i medycyny, w skład których wchodzą następujące bazy danych:

• Health & Medical Collection 
• Nursing & Allied Health Database 
• Health Management Database 
• Psychology Database 
• Public Health Database 
• Family Health Database 
• MEDLINE®

Lista Tytułów

Więcej

 

 

ProQuest Central

Najbardziej wszechstronna, zróżnicowana i wyspecjalizowana z dostępnych baz danych do wyszukiwania treści z wielu dyscyplin naukowych

ProQuest Central to wyjątkowo wartościowe źródło informacji, które obejmuje bazy danych z takich dziedzin jak biznes, zdrowie imedycyna, nauki społeczne, edukacja, nauki ścisłe i techniczne, a także zawiera najważniejsze tytuły w obszarze sztuk widowiskowych i wizualnych, historii, religioznawstwa, filozofii, językoznawstwa i literatury.

Prezentowany zbiór to nie tylko czasopisma naukowe, ale też zasób wartościowych badań rynku, raportów o krajach, raportów gospodarczych i branżowych, ważnych dokumentów roboczych na etapie przed drukiem. To także pełnotekstowe prace dyplomowe, magisterskie i doktorskie; ponadto dostępna jest ogromna liczba czasopism specjalistycznych i ogólnych. Zbiór zawiera też ponad 2 300 pełnotekstowych źródeł wiadomości z całego świata, zapewniających tło kontekstowe dla nadzwyczajnej jakości treści naukowych w ProQuest Central. Lista Tytułów Więcej

 

ProQuest SciTech Collection

Szybkie wyszukiwanie potrzebnych treści

The SciTech Premium Collection składa się ze zbiorów Natural Science Collection i Technology Collection; zawiera pełnotekstowe tytuły z całego świata, w tym czasopisma naukowe, branżowe, periodyki, raporty techniczne, dokumenty z konferencji, publikacje rządowe itd.
Zbiór ułatwia precyzyjne prowadzenie poszukiwań dzięki dostępowi do obszernych zasobów pełnotekstowej literatury, które obejmują zarówno badania teoretyczne, jak i nauki praktyczne oraz literaturę inżynieryjną.

Badacze zdobywają wiedzę i zasoby z najbardziej prestiżowych na świecie wydawnictw naukowych, technicznych i medycznych (STM), takich jak Springer, Wolters Kluwer, Elsevier i inni.

Obszary tematyczne to między innymi:

• Nowoczesne technologie
• Lotnictwo i astronautyka
• Agrotechnika
• Nauka o wodach
• Nauka o atmosferze
• Nauki biologiczne
• Informatyka
• Nauka o Ziemi
• Ekologia
• Inżynieria
• Materiałoznawstwo
• Polimeroznawstwo

Lista Tytułów

Więcej

Ebooks

Z przyjemnością informujemy o uruchomieniu naszej nowej platformy książek elektronicznych ProQuest Ebook Central.

Dzięki połączeniu naszych dwóch platform: ebrary oraz EBL to jedyna elektroniczna baza na świecie oferująca dostęp do ponad 737 000 tytułów książek, z czego ponad 603 000 dostępnych w modelu DDA, z ponad 100 000 dodawanymi nowościami rocznie!

ProQuest Ebook Central jest:

Przyjazna dla użytkowników – daje możliwość zarządzania wybranym tekstem, drukowania do 40% książki oraz kopiowania – 20%, stosowania zakładek, dzielenia się ze znajomymi wybranymi fragmentami teksów oraz monitorowania DRM (użytkownik widzi do jakiego stopnia może użytkować dany tytuł).

Przyjazna dla Bibliotekarzy – portal Administracyjny umożliwia selekcje i zakup tytułów, opcje udostępniania tytułów użytkownikom, monitorowanie statystyk oraz kontrolę wydatków.

Modele dostępu:

Zakup dowolnych tytułów na własność;
 

Prenumerata poszczególnych kolekcji tematycznych;
 

DEPOZYT – możliwość wpłacenia depozytu (dowolna kwota) i wykorzystania go w modelu DDA (Dimand Driven Acquisition) – pozwala na zakup lub wypożyczenie tylko tych tytułów, które zostały wskazane przez użytkowników (biblioteka monitoruje).

Bibliotekarz, poprzez portal administracyjny udostępnia czytelnikom wybrane tytuły (możliwość przeglądania pełnego tekstu przez 5 min), a zarejestrowani czytelnicy rekomendują je do ewentualnego zakupu.

Jeśli nie wykorzystacie Państwo wpłaconej kwoty przechodzi ona na kolejny rok!